2013. május 13., hétfő

A holland monarchia - a Nassaui ház


A holland uralkodóház, az Oránia-Nassaui ház, a Nassau-ház egyik ága.

Nassau-ház szerteágazó európai arisztokrata dinasztia, melynek névadója Nassau vára (Rheinland-Pfalz / Rajna- vidék-Pfalz, Németország). Nassau urai eredetileg Nassau grófja (Graf von Nassau) címmel bírtak, majd az emelkedett a fejedelmi osztályba, mint hercegesített gróf (németül: gefürsteter Graf). Az Oránia-Nassaui ház a Nassaui ház Ottó-ágából ered. I. Engelbert nassaui gróf (1380-1442), aki felajánlotta szolgálatait Burgundia hercegének, holland nemes asszonyt vett feleségül és jelentős birtokokat örökölt a Németalföldön, a központjában a Breda-i bárósággal, amely a hollandi birtokok középpontja volt. (Az Oránia-Nassaui ház történetét lásd külön bejegyzésben.)

A Német-római Birodalom megszűnésekor, 1806-ba,n a fennmaradt nassaui grófságok (Nassau-Usingen és Nassau Weilburg) beléptek a Német Konföderációba és Napóleon nyomására Nassaui Hercegség (Herzogtum Nassau) néven egyesültek. Az hercegség társuralkodói Frigyes Ágost, Nassau-Usingeni és fiatalabb unokaöccse, Frigyes Vilmos, Nassau-Weilburgi hercegek lettek, s egyezségük szerint a gyermektelen Frigyes Ágost halála utána hercegség Frigyes Vilmosra száll, mint egyedüli örökösre, aki azonban egy balesetben meghalt, így örököse és fia, Vilmos lett a nassaui herceg. 

A bécsi kongresszus valamennyi nassaui birtokot egyesítette, így a Nassau-Dietz hercegségből lett Oránia-Nassaui hercegséget is, Wiesbaden székhellyel és a többi nassaui ág kihalása után, a Nassau-Weilburgi ág Nassau-Usingeni mellékága kapta az örökséget. Az önálló Nassaui Hercegség létezése nem tartott sokáig: a porosz-osztrák háborúban (1866) a vesztes – osztrák – oldalon álltak és a területet a győztes porosz állam annektálta. 

Vilmos fia, Adolf (*1817 - +1905) az utolsó nassaui uralkodó herceg (1839-1866) örökölte meg a luxemburgi nagyhercegséget (1890-1905), amikor III. Vilmos holland király halálával (1890) férfiágon kihalt a Nassau-Dillenburg-i ág - Hallgatag Vilmos és leszármazottainak ága -, és megszűnt a holland-luxemburgi perszonálunió. A Nassau-Weilburgi ág, a Nassaui-ház utolsó ága, férfiágon 1985-ben halt ki, amikor Charlotte luxemburgi nagyhercegnő, IV. Vilmos nagyherceg lánya, Adolf unokája meghalt. Bár a dinasztia ma is használja a Nassaui-ház nevet, mivel Henrik, a mai luxemburgi uralkodó nagyherceg férfiágon a Bourbon-házból származnak, mivel nagyanyja, Charlotte nagyhercegnő férje Félix a Bourbon dínasztia pármai hercegi ágából származott (Zita magyar királyné öccse).

 A nassaui grófok címere

A Nassaui Hercegség címere
(1815-1866)

A Nassau Hercegség a Német Szövetségben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése