2013. május 3., péntek

Merész Károly burgundi herceg


Merész Károly (Charles le Téméraire vagy Charles le Hardi) Burgundia hercege (Dijon, 1433. november 11. – Nancy közelében, 1477. január 5.).

Az időnként Rettegett Károlyként is emlegetett herceg (Charles le Terrible) a Valois-házból származó utolsó burgundi herceg volt, korai halála az európai történelem egyik jelentős, bár kevéssé értékelt mozzanata. 


Merész Károly
Burgundia, Brabant, Geldern, Limburg, Alsó-Lotaringia és Luxemburg hercege, Namur őrgrófja, Artois, Charolais, Flandria, Hainault, Holland, Zeeland és Zutphen grófja, Burgundia szabad grófja

Merész Károly nagy címere
(Négyelt címer szívpajzzsal, a második és a harmadik negyed hasított. Első és a negyedik negyedben: Burgundia új címere: vörössel és ezüsttel darabolt keretben  arany liliomokkal behintett kék mező. Második és harmadik negyedben: elől Burgundia régi címere: vörössel szegélyezett, arannyal és kékkel jobbharánt vágott mező, hátul Brabant címere: vörössel felfegyverzett jobbra forduló arany oroszlán. A szívpajzs Flandria címere: arany mezőben vörössel felfegyverzett jobbra forduló fekete oroszlán. A pajzson szembe forduló arany sisak, rajta ezüst-vörös koszorú, címertakaró: arany és arany liliomokkal behintett kék. Sisakdísz: arany liliomokkal behintett kék csonkagúlából kinövő arany liliom. Címertartók: vörössel felfegyverzett arany oroszlán. A pajzs körül az Aranygyapjas rend jelvénye a rendi láncon. Alatta ezüst-kék szalagon a jelmondat.)

 Merész Károly birodalma 


Merész Károly egyetlen örököse: leánya, Mária (1457-1482)

Merész Károly 1477-ben Nancy-nál elesett és a burgundi örökség egyetlen lányára, Máriára (1457-1482) szállt. A lovas balesetben meghalt Mária férje Miksa, a Habsburg örökös volt (I. Miksa császár, 1493-1519), akitől egyetlen fia, Szép Fülöp spanyol társ-király (1478-1506), minden későbbi Habsburg uralkodó ősatyja származott. között Mária és Miksa unokája, Károly (1500-1556) anyai nagyszüleitől megörökölte az egyesített spanyol trónt (mint I. Károly király) és apjától és apai nagyapjától a Habsburg-burgundi örökséget (mint V. Károly császár). A spanyol és a német-római örökség szétválasztása után a választott császári korona az osztrák Habsburgokhoz, a spanyol és a burgundi örökség a spanyol Habsburgokhoz került. (A spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti béke (1713) eredményeképpen az addig spanyol uralom alatt álló dél-németalföldi tartományok - lényegében a mai Belgium területe - osztrák birtokba kerültek és Brüsszelbe osztrák helytartó vonult be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése