2013. május 8., szerda

Albert herceg és a Szász-Coburg-Gotha-ház


Albert szász–coburg–gothai herceg (teljes nevén Francis Albert Augustus Charles Emmanuel von Sachsen-Coburg und Gotha), (Coburg, Rosenau kastély, 1819. augusztus 26. –Windsori kastély, Berkshire, 1861. december 14.); a Szász–Coburg–Gothai-házból származó német herceg, Viktória brit királynő unokafivére, 1840-től haláláig Viktória királynő férje. Megszólítása a brit királyi udvarban 1840-től His Royal Highness (HRH) Prince Albert (azaz Ő királyi fensége Albert herceg), 1857. június 25-től viselt hivatalos méltósága Prince Consortvolt (magyarul kb. az uralkodónő hercegi rangú házastársa). Albert a házasságkötésekor brit állampolgár lett, megkapta a Térdszalagrendet és a brit tábornagyi rangot. Később a skót Bogáncs rend lovagja és a Bath rend nagymestere is lett. 

 Albert herceg 1840-ben
(John Partridge, kortárs divatos portréfestő képe az akkor 21 éves hercegről)
Albert brit tábornagyi (Field-marshal) vörös kabátban. Kitüntetései: felül a spanyol Aranygyapjas-rend lánca, alatt a brit Bath rend nagykeresztesének lánca, legalul pedig az angol Térdszalagrend lánca, a rend nagy jelvényével, a sárkányölő Szent György zománcozott arany figurájával

 Albert 1842-ben

(Winterhalter német festő képe)


 Viktória és Albert esküvője

 A mai történészek véleménye szerint, a Viktória-kor – és a viktoriánus világkép – legalább annyira Albert, sőt egyesek szerint inkább Albert, mint Viktória, mert a királyi család polgári erényességét, a néha unalmas tisztességet és a németes pedantériát Albert hozta a családba. De Albert a kormányzásba is belefolyt, látott minden állami iratot, közvetlenül tárgyalt a miniszterekkel és kortársai véleménye szerint – a cím kivételével – minden tekintetben ténylegesen király volt, Viktória királynő társuralkodója. Viktória és Albert fiatal koráról remek film készült: The Young Victoria (Az ifjú Viktória) címmel.

Albert címere
Négyelt pajzs első és negyedik mezejében Nagy Britannia és Írország Egyesült Királyság uralkodó címere, a fehér tornagallérral, mely az címer nem-uralkodói használójára utal, a második és harmadik negyedben a Wettin-ház címere, az arannyal és feketével ötször vágott mezőben zöld rutakorona. A pajzs körül a Térdszalagrend szalagja (a térdszalag), pajzstartók a brit királyi pajzstartók, felette királyi korona, a korona felett a Wettin-ház sisakjai, sísakdíszekkel.

Albert családja, a Szász-Coburg-Gotha-ház a szász királyi ház, a középkori eredetű  Wettin-ház oldalága.  A dinasztia tagjai a 19. században számos európai ország trónját szerezték meg. Így Lipót szász-coburg-gothai herceg  – Albert és Viktória királynő közös nagybátyja – 1831-ben az újonnan létrejött Belgium uralkodója lett, „a belgák királya” címmel (I. Lipót, uralkodás: 1831-1865). Ebből a dinasztiából származik a jelenlegi király, II. Albert is. Albert egyik unokatestvére, Ferdinánd, 1836. január 1-jén feleségül vette II. Mária portugál királynőt. Leszármazottai voltak a Portugál Királyság uralkodói, 1910-ig a köztársaság kiáltásáig. 1826-ban a család egyik ága örökölte a magyarországi Koháry család birtokait és felvette a Szász-Coburg-Koháry nevet.

Szász-Coburg-Gotha-ház címere

 I. Ernő, Szász-Coburg-Gothai uralkodó herceg, Albert apja, Viktória királynő nagybátyja

 I. Lipót belga király (1831-1865)
I. Ernő, Szász-Coburg-Gothai uralkodó herceg öccse, Albert és Viktória királynő nagybátyja

Szász-Coburg-Gothai ház családfája

Az első világháború éveiben a brit közvélemény rendkívül élesen németellenes volt és a nacionalista sajtó egy része már a német eredetű uralkodóház hazafiságát is kikezdte. Ezért 1917-ben V. György király megváltoztatta a család nevét, és a németes hangzású Szász-Coburg-Gothai ház helyett a Windsor-ház nevet vette fel. Ezzel egy időben a királyné testvérei és a királyi család más német származású, németes nevű rokonai is letették a német neveket és címeket és angol nevet és brit címeket vettek fel. A hír természetesen eljutott Berlinbe is, ahol V. György király első unokatestvére, II. Vilmos volt a császár, aki Shakespeare, Windsori víg nők című darabjára célozva ezt mondta: „No, akkor színházba megyek, és megnézem a Szász-Coburg-Gothai víg nőket ….

A család másik ágának férfitagja, szintén Ferdinánd herceg, 1887. július 7-én Bulgária fejedelme (1912-től királya) lett és utódai egészen 1946-ig uralkodtak, amikor a Vörös Hadsereg által megszállt Bulgária köztársasági államformát vett fel. A Bulgária-ház jelenlegi feje, a korábbi II. Simeon bolgár cár, hivatalos neve Szimeon Szakszkoburggotszki és 2001. július 24-én szabad választásokon elnyerte Bulgária miniszterelnökségét. A történelem során ez volt az első alkalom, hogy egy elűzött uralkodó demokratikus választások eredményeként tért vissza országa élére.

(A magyar nyelvű Wikipedia szócikkei után. Albertről az angol nyelvű Wikipedia szócikke jó átfogó olvasmány.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése