2013. április 2., kedd

Régvolt államok címerei - az Olasz Királyság és a Toszkánai Nagyhercegség

Az egységes olasz állam 1861-ben jött létre, a savoyai ház uralkodása alatt, bár az egységesülési folyamat betetőzése, a Pápai Állam és persze Róma elfoglalása 1871-ig váratott magára. Az olasz monarchiát 1946-ban népszavazás törölte el, jórészt a Mussolini-rendszer kiszolgálása és a háborús vereség miatt büntetve az uralkodó házat. 

Az Itálai Királyság (1861-1946) címere

A toszkánai monarchia 16. század elején jött létre, amikor a Medici család egyik mellékágából származó Cosimo előbb Toszkána hercege, majd 1569-től nagyhercege lett. A Medici ház a 7. nagyherceggel, a gyemektelen Giovanni Battista Gastone (Giangastone) halálával, 1737-ban kihalt. A nagyhatalmi osztozkodások eredményeképpen a családi fejedelemségről a francia király javára lemondó Lotharingiai Ferenc István vonult be Firenzébe, oldalán Mária Terézia Habsburg örökösnővel, mint II. Ferenc István nagyherceg. A nagyherceg 1745-ben német-római császár lett, Toszkánát osztrák hivatalnokok kormányozták. A császár 1765-ben meghalt, a firenzei nagyhercegi trónt második fia Péter Lipót, a később II. Lipót császár és király örökölte, aki 1765 .s 1790 között felvilágosult abszolutista mintaállamot hozott létre a Mediciek kezén elgazosodott Toszkánában. Közel húsz éve magam hallottam régi firenzei arisztokrata családból származó urakat arról elmélkedni, hogy a Casa di Lorena, a lotharingiai ház - Firenze ugyanis nem Habsburg örökség volt, tehát ott nem Habsburg-Lotharingiai volt az uralkodóház - milyen nagyszerűen kormányozta az országot, szemben a szárdokkal, meg a köztársaság korrupt délolaszországi eredetű politikusaival. Az utolsó lotharingiai házbeli nagyherceg IV. Ferdinánd 1860-ban távozott a firenzei trónról, kései leszármazottja, Sigismondo, a jelenlegi trónkövetelő negyvenes évei közepén jár és skót feleségével együtt Skóciában él.

A Habsburg-Lotharingiai házbeli toszkánai nagyhercege címere
(a főpajzsban felül Magyarország és Csehország, alul balra Burgundia, jobbra Bar címere, a szívpajzsban balról jobbra Lotharingia, Ausztria és Toszkána címerei)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése