2009. szeptember 1., kedd

A Palais du Tau Reims-ben

A reims-i Tau palota (Palais du Tau) a reims-i érsek palotája volt, s fontos szerepet játszott Franciaország királyainak koronázásakor, amit a szomszédos reims-i Notre Dame székesegyházban tartottak.

A Palais du Tau és a székesegyház egymás mellett (forrás: Google Earth) (fent)
és a palota díszzudvari homlokzata, baloldalt a gótikus nagyterem (Salle du Tau) ablakaival (lent)




A palota kerti homlokzata, jobbra a gótikus palotakápolna, mögötte a székesegyház magasodik


A palota helyét a 6-7. századben egy nagy gall-római villa foglalta el, amelyet a Karolingok idején palotává építettek át. A palota mai nevét már 12. században használták, az első erre utaló feljegyzés 1131-ből származik, s az a palota alakjára utal, mely a „T” betűre hasonlít (a görög ABC-ben „tau”). A korai épület nagy része eltűnt, a legkorább megmaradt része a palotakápolna 1207-ből. A palotát gótikus stílusban teljesen átépítették 1498-1509 között, s a jelenlegi barokk megjelenését 1671 és 1710 között nyerte, Jules Hardouin Mansart és Robert de Cotte tervei alapján. 1914 szeptember 14-n tűz rongálta meg, amit egészen a 2. világháborúig nem javítottak ki.

A palota szolgált Franciaország királyainak rezidenciájául a Notre Dame-beli koronázásuk előtt, s itt öltöztek fel a koronázáshoz, s innen vonultak át a katedrálisba, majd itt tartották a koronázás után a bankettet, a koronázási lakomát. Az első feljegyzett koronázási lakoma 990-ben, az utolsó pedig 1825-ben volt.

A palotakápolna


A középkorban a legtöbb uralkodói, főpapi vagy főnemesi rezidencia legfontosabb része a sokszor kétszintes nagyterem volt, ahol a vendégek ünnepélyes fogadását, lakomákat vagy akár bírósági tárgyalást tarthattak. A kétszintes nagytermek alsó részének kőboltozata volt, mint a reims-i alsó csarnoknak (felső kép), s itt szállásolták el a katonákat, olykor a lovakkal együtt, s a kíséret kevésbé előkelő tagjait, míg a király, a püspök vagy épp a herceg vagy gróf a felső teremben fogadta a vendégeket, melynek többnyire, mint a reims-i salle du Tau-nak is (fent) fából ácsolt dongaboltozata volt.



Lakoma a salle du Tau-ban (rekonstrukció, számítógépes grafika)


Falkárpit a székesegyház múzeumából


Oltárdíszek és ereklyetartók a múzeumban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése