2009. szeptember 6., vasárnap

Conques


Conques csendes kisváros, lakosságának számát (1999: 309) tekintve pedig aprócska falu a Pireneusok északi oldalán, Dél-Franciaországban, Aveyron megyében, az egykori Languedoc tartományban. A középkoban forgalmas zarándokhely volt, akiket a compostelai Szent Jakab zarándokúton, Sainte Foy ("Szent Fidesz", vagyis a Szent Hit), egy a késői római időkben mártírhalált halt fiatal lány ereklyéi vonzottak ide.
Conques utcáin megállt az idő

Az apátsági templom főhajója

A szent ereklyék fölé a 12. században háromhajós bazilikát emeltek, megjelenésében utánozva a zarándokok végső céljának, Santiago de Compostela hatalmas székesegyházának alakját. Az egykori apátsági templom számtalan fantasztikus faragvánnyal dicsekedhet, a legnagyszerűbb mégis az Utolsó Ítéletet ábrázoló dombormű a templom főbejárata felett.

Az Utolsó Ítélet a templom főkapuja felett
(A nagy felbontású kép pedig itt érhető el.)
Az apátság legfőbb kincse a védőszent Sancta Fides arany ereklyetartója volt. Az ereklyetartót először angers-i Bernát „Szent Fidesz csodái” című könyve írta le, 1010-ben (!). A figura magja tiszafa, melyet aranylemezek borítanak, s az aranylemezből domborított fején korona van. Az arc nyilvánvalóan nem egy leány arca, hanem férfié. Egyes vélekedések szerint valamelyik késői római császár arca, míg Thomas Hoving, a new-yorki Metropolitan Múzeum egykori igazgatója Nagy Károly portréját vélte felfedezni a férfi arcban.

Sainte Foy ereklyetartó szobra
- ez tényleg nem egy fiatal lány, hanem leginkább valami keleti isten-király ...

Nekünk magyaroknak egy nem kevésbé fantasztikus elmélet következtében lehet érdekes a darab. A Nagy Károly életéről szóló krónikák feljegyeznek egy sikeres hadjáratot a kárpát-medencei avarok ellen, melynek során – 795-796 táján – elfoglaltak egy kagáni földvárat, s az ott talált kincseket 15 szekérrel szállították a frankok fővárosába, Aachenbe. Az bizonyos, hogy az avaroknak, vagy akár a hunoknak és a szkítáknak fantasztikus aranykincsei voltak – elég csak az Ermitázs aranykincseire, vagy a magyar földön előkerült avar fejedelmi kincsleletekre gondolni. Az is elég nyilvánvaló, hogy az aranytárgyak igen sokszor mentek át mindenféle átalakításon, és nem egy keleti vagy népvándorláskori arany ötvösmunka kötött ki valamelyik európai székesegyházi kincstárban.

A Szent Fidesz ereklyetartóval kapcsolatos egyik magyarázat Csomor Lajos ötvösművész "Magyarország Szent Koronája” című kötetében fogalmazódik meg. E szerint a szobor nem nyugat-európai műalkotás, hanem a kárpát-medencei avar kagáni udvarban készült, és valamelyik avar királyt ábrázolja. Csomor különös jelentőséget tulajdonít a figura koronájának, mely valóban nem hasonlít a a kortárs nyugati koronákra – pl. az esseni kincstárban őrzött kis liliomos koronára –, de nagyon hasonlít a magyar királyok Szent Koronájára. Csomor feltételezése szerint a Szent Korona – amelynek akár egy leegyszerűsített ábrázolása is lehet az ereklyetartó koronája – 796-ban, az avar kincsekkel együtt került Nagy Károly kezébe, onnan talán Rómába, a pápai kincstárba, majd bölcs pápai gesztusként vissza a Kárpát-medencébe, immár az első magyar király koronázására. (A különböző korona-elméletekről a Magyar Narancs is írt pár éve. Csomor mostanra teljesen meghibbant, a könyv újabb kiadása már "Őfelsége a Szent Korona" címmel jelent meg, de az aranyműves technikai megfigyelései az első kiadásban még legalábbis elgondolkoztatóak voltak.)

Az ereklyetartó szobor koronája

A buenos aires-i emigráns, Fehér M. Jenő még fantasztikusabb elmélettel áll elő (Fehér Mátyás Jenő: Az avar kincsek nyomában, Buenos Aires, 1972, hasonmás kiadás: Budapest, Ménrót Kiadó, é.n.): a figura nem az avar kagán, hanem az avar földistennő vonásait őrzi. A dolog nyilvánvaló képtelenség, mert jól láthatóan nem női, hanem férfi arcról van szó. Fehér elméletének van egy még fantasztikusabb, a conques-i ereklyetartóhoz nem kötődő része: szerinte ugyanis a magyar kalandozásoknak a célja nem volt más, mint az elrabolt avar kagáni kincstár hiányzó darabjainak összegyűjtése.

A figura palástját számtalan ékkővel díszítették, de került rá jó pár antik (római) camea is

5 megjegyzés:

 1. Nagyszerű poszt! Az Utolsó Ítélet domborműve a belsőrímes hexameterek miatt is szép, amelyek mindig a megfelelő helyen vannak (üdvözültek alatt: "sanctorum cetus stat XPisto (! Christo) iudice letus).
  Csomor elmélete a szokásos őrültség. Nem tudom, mikor szűnik meg, vagy legalább csökken az igény frusztrált nemzetünkben ezekre zöldségekre.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te lehetsz a frusztrált, kedves Gergely, nem a nemzet. A szobron és a kincstárban lévő további kincseken lévő jelek a magyar hieroglif írás jelei és magyarul elolvashatóak. Erről az írásunkról itt olvashatsz: http://csinyalohaz.hu/index.php/cikkek/255-magyar-hieroglif-iras Ha sikerült megértened, akkor rájöhetsz, hogy csak a tudásod kevés, Csomor Lajosnak igaza van. Meg kéne engednek egy ötvösnek, hogy az ötvösség területén megfogalmazhassa a véleményét. Ha te okos ember lennél, akkor egy kicsit nagyobb tisztelettel is fogadhatnád a szakértő álláspontját!

   Törlés
 2. Sajnos Csomor is ugyanabban az "őrületben" szenved mint Thomas Hoving, a new-yorki Metropolitan Múzeum volt vezetője.Mr. Hoving ugyanúgy ismerte személyesen Nagy Károlyt mint, ahogy Csomor tudni véli a "kalandozások" okait.Csomor nem "hazai őrületben" szenved, ez a kór nemzetközi, csak máshol ezeket a semmire alapuló feltételezéseket akadémiai díjakkal és egyetemi katedrákkal díjazzák és az ellentétes véleményeket "őrültek és amatőrök fantazmagóriái" néven emlegetik.


  A játék folyik.

  VálaszTörlés
 3. A korona kazettás megoldása nagy hasonlóságot mutat a palermói II.Roger normann uralkodó koronájával, ami szintén bizánci munka volt. Alakilag és koncepciójában hasonlit a magyar koronára, az is lehet, hogy a corona greca szintén egy erekjetartóra készült, amit később illesztettek össze a corona latinaval és jött létre a ma is látható magyar korona amiről levágták a 4 apostol kazettáit, mert valószínű úgy nagyon instabil lett volna, túl magas egy koronához képest.

  VálaszTörlés
 4. A kincstárban több, avar-magyar emlék található. Többségét fotón dokumentáltam. Az ereklyetartó szobor (Saint Fides, Szent hit) összeállítása a kincstár előterében látható.

  VálaszTörlés