2012. április 9., hétfő

Brit királyi címerek III. - A Tudor dinasztia

A wales-i eredetű Tudor dinasztia 1485-1603 között uralta Angliát, és a Tudor királyok és királynők maradandó nyomot hagytak nemcsak az angol, hanem a világtörténelmen is. A későbbi világbirodalmat megalapozó angol haditengerészet, a nemzeti identitással szorosan összefüggő angol reformáció, majd pedig az angol reneszánsz, főleg persze Shakespeare - mind a Tudor királyok idejére esett.

VII. Henrik (1485-1509)
- címerét a wales-i vörös sárkány és a Tudorok szürke agárkutyája tartja

A "forradalmár" király, VIII. Henrik használta először a "Majesty" (felség) megszólítást, az angol királyok megszólítása addig Your Grace (kb. nagyságod) volt. Először jelenik meg a fedett - a "császári" - korona és a vörös címertakarót felváltja a királyi arany-palást.

VIII. Henrik (1509-1547)
uralkodásának korai szakaszában használt címere
- megjelenik a ma is használt jelmondat: Diet et Mon Droit (a.m. Isten és a jogom)

VIII. Henrik későbbi éveiben használta címerében, majd fia és örököse, VI. Edvárd (1547-1553) címerében jelenik meg a koronás angol oroszlán, mint címertartó

Mária (1553-1558) - a protestáns propaganda Véres Máriája - VIII. Henrik első feleségétől, a spanyol Katalintól született legidősebb lánya volt. A katolikus restauráció érdekében lett első unokatestvére, a nála jóval fiatalabb spanyol király, II. Fülöp felesége.

Mária (1553-1558) uralkodói címerét férje, II. Fülöp spanyol királyi címerével osztotta meg.
Pajzstartók a spanyol címer glóriás sasmadara és az angol királyok oroszlánja

Erzsébet (1558-1603) talán a legnagyobb angol uralkodó volt. Címerében visszatért VIII. Henrik késői uralkodói címeréhez, jelmondata Semper Eadem (a.m. Mindig ugyanaz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése