2011. augusztus 9., kedd

Alsóbogát kastélyai és a szocialista vívmányok

Már több mint 20 éve nem halljuk a "szocialista vívmányok" jelzős szerkezetet, de az én generációm tagjai, s főleg a nálunk idősebbek bizony sokszor hallották, hogy ugyan szükségesek változások, de a szocialista vívmányokat feltétlenül meg kell őrízni. Hogy mik is voltak a szocialista vívmányok, arról a vélemények már erősen megoszlottak. Ebben a bejegyzésben a szocialista vívmányokat egy sajátos szemüvegen keresztül, a somogy-megyei Alsóbogát kastélyainak sorsán át mutatom be.


A Zichy-Inkey kastély, a nagykastély (fent) és
a Festetics-Vrancsics kastély, a kiskastély (
lent)


Alsóbogát - az egykor Edde községhez tartozó Bogátpuszta - Kaposvártól északra, 17 km-re található, Somogyjádtól 4 km-re. Egykor a Festetics, majd Zichy, utóbb beházasodás révén az Inkey család birtoka volt. A faluban két kastély is van: a 19. sz. elején épült klasszicista stílusú, emeletes Zichy-Inkey kastély és a falu tulsó végén a pár évtizeddel korábbi Festetics-Vrancsics kastély, a "kiskastély". A Zichy-Inkey kastély hatalmas, több mint 13 hektáros ősparkban áll, de a kiskastély környezetét a földosztás utáni évek elpusztították. A kiskastély évtizedeken át a helyi tsz. libanevelő telepe volt. A kiskastély mai tulajdonosa, Nagyházi Csaba műgyűjtő és műkereskedő a helyreállítás során több szignált Dorffmeister-freskót is talált a vakolatok alatt ...

Nos, a szocialista vívmányok egyike egészen biztosan a Dorffmeister-freskók alatti libahízlalás volt.


Inkey László, bogát utolsó ura

A nagykastély utolsó tulajdonosának, Inkey Lászlónak egyik unokája volt Thassy Jenő író, újságíró, az Amerika Hangja rádió magyar adásának sok évtizeden át aktív szerkesztője. Thassy 2008 tavaszán, 88 éves korában halt meg. Gyerek és ifjúkoráról, így a bogáti életről visszaemlékezéseinek első kötetében, a Veszélyes vidék című nagyszerű könyvben számolt be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése